tisdag 31 januari 2012

Propaganda för köttätande

I Sverige äter vi allt mer kött. Detta beror antagligen, åtminstone delvis, på att det är trendigt att äta kött. Kött är en bra proteinkälla och eftersom protein mättar bra är det en fungerande strategi för att bli mer mätt per kalori man stoppar i sig. Ett ökat köttintag kan därför underlätta viktminskning. Lider man av järnbrist är dessutom kött en av de bästa järnkällorna.


MEN, det finns också en baksida med att äta mycket kött. Ett högt intag av kött, och framför allt, industriellt processade charkvaror som korvar och pastejer är kopplat till en ökad risk för många cancertyper som bland annat tjock- och ändtarmscancer. Bevisen för detta är i dag så starka att World cancer research fund har uppgraderat sin bedömning från trolig till övertygande vad det gäller kopplingen mellan köttkonsumtion och cancer. Kött och köttprodukter kan också förvärra auto-immuna sjukdomar som reumatism och inflammatoriska tarmsjukdomar.

Idag finns det personer som uppmanar till ökad köttkonsumtion. Alltifrån kontroversiella läkare till kändisar och idrottsmän gör sig skyldiga till att sprida felaktiga hälsobudskap. Retoriken går som vanligt ut på selektivt välja ut forskning som stöder deras teser. I detta fall är det dock svårt för dem att hitta forskning som passar med deras verklighet och istället väljer man att bortförklara forskningsrön som inte går på deras linje.

Jag är rädd för att deras prestige och, i det närmsta, religiösa övertygelse får ödesdigra konsekvenser för vissa individer. Tyvärr når dessa budskap igenom med stor kraft och den som skriker högst och längst har rätt.

Vill man öka sitt proteinintag finns det andra källor som ägg, baljväxter (istället för andra kolhydratkällor), fisk, keso, skaldjur m.m.


Under vecka 3 och 4 har det varit utbildning på Fuerteventura. Näringslära, träning i alla former och trevligt umgänge. Mellan varven hanns det med lite sol och bad:

3 kommentarer:

  1. Blir fundersam på detta med mycket kött, det gäller bara för processerat kött då, såsom pastejer och korvar som du nämnde i inlägget. Men kött såsom kyckling, nötfärs, fisk som inte är processerat(antar fryst kycklingfile inte är processerat såsom korvar). Äter själv väldigt mycket kött men i så "ren" form som möjligt, är det lika farligt?

    SvaraRadera
  2. Hej! Det gäller ffa industriellt processade varor, men även rött kött. Väljer man oprocesserade livsmedel är det förstås bättre och rött kött är bara en faktor bland många.

    SvaraRadera
  3. Kan bara hålla med dig i det du skriver Martin. Det är skrämmande hur människor tappar sin objektiva bedömning när det kommer till deras kost. Jag hoppas du fortsätter upplysa om denna farliga trend som faktiskt gör människor blinda.

    SvaraRadera