torsdag 22 maj 2014

”Varav socker”




För den som vill undvika onödigt socker kan det vara till hjälp att läsa på livsmedelsförpackningarna. Tyvärr tittar folk ofta på fel information. Det vanligaste misstaget är att titta på ”kolhydrater xx gram, varav socker xx gram”. Denna angivelse är tyvärr väldigt missledande då den inte anger varifrån sockret kommer. Är det naturligt förekommande eller tillsatt sådant? ”Socker som socker” kanske många tänker, men faktum är att det är en stor skillnad på naturligt förekommande socker och tillsatt. Inte för att de skiljer sig åt rent kemiskt, men däremot i hur de är förpackade i livsmedlet. Ett klassiskt exempel är påverkan av frukt jämfört med socker vid risken att utveckla diabetes typ II. Vanligt socker ökar risken medan frukt inte verkar göra det. Jämförelsen står sig även om man jämför honung med raffinerat fruktsocker och påverkan på blodfetter.

Så vad ska man titta på då? En mycket bättre idé är att titta på ingredienslistan. Den är skriven i fallande ordning med det som produkten innehåller mest av först. Kommer ord som socker, sirap, fruktos, glukos, sackaros högt upp i listan eller om de förekommer flera gånger är det en varningssignal om att produkten innehåller mycket socker. Dessutom bör man se upp med raffinerade kolhydrater generellt som inte är socker, men som i praktiken fungerar som det. Raffinerade kolhydrater finns i bröd, pasta, godis och diverse kolhydratrika industriprodukter. Ett viktigt hjälpmedel är också vårt smaksinne. Smakar det sött om en produkt som inte borde innehålla naturligt socker (som frukt) är det förstås en indikation på att det finns mycket tillsatt socker i produkten i fråga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar