lördag 25 februari 2012

Naturligt = nyttigt?

Ordet ”naturlig” har en bra klang och användas för att sälja allt från skönhetsprodukter till näringspreparat. Men är naturligt alltid så bra? Om man syftar på ämnen som förekommer i naturen är chansen kanske något större att våra kroppar kan hantera dessa jämfört med syntetisk framställda substanser. Det finns också många naturliga gifter vi är anpassade för att äta. Lök är ett bra exempel på detta. Hackar man lök tåras lätt ögonen. Det beror på att flyktiga ämnen i löken bildar svavelsyra då de kommer i kontakt med vatten i våra ögon. Snacka om gift! Men vi är av naturen anpassade till dessa och därför blir hälsoeffekten istället positiv när vi får i oss ”lökgifterna”. Det finns också många exempel på naturligt förekommande ämnen som är verkligt giftiga för oss, till exempel ormgifter, tungmetaller, cyanidhaltiga ämnen och safrol i muskotnöt.

Ibland används ordet ”naturligt” i den mening att ett livsmedel har ingått i våra förfäders kost sedan lång tid tillbaka. Frukter, fisk, insekter, viltkött och nötter har sannolikt funnits med i vår kosthållning sedan mycket lång tid tillbaka. Sådan mat tycker jag man kan kalla naturlig i det avseende att vi är anpassade för den och mår bra av den, åtminstone under så lång tid som en stenåldersmänniskas förväntade livstid var.

Fett från mejerier, som smör, och fett från fyrfota djur kallar många för ”naturligt fett” i det avseendet att det skulle vara nyttigt. Vad det gäller nyttigheten av dessa fetter diskuterade jag i mitt förra inlägg. Men är det naturlig del i en människas kost? Smör är ett väldigt nytt inslag i vår kost och det var inte många decennier sedan som smör var en lyxprodukt som konsumerades mycket begränsat. Smör är faktiskt raffinerad och koncentrerad som skiljer sig mycket från mjölk. På stenåldern jagade våra förfäder knappast vilda djur för att klämma ut en skvätt mjölk ur deras juver för att sedan koncentrera den till smör. Skulle de ha gjort så skulle konsumtionen av naturliga skäl ha varit mycket begränsad. I naturen finns det inte heller feta fyrfota djur. Dagens kor och grisar är något vi människor har skapat genom avel. Grisar blir riktigt feta om man övergöder dem med kolhydratrika spannmål. Överskottet av kolhydrater omvandlas till fett av ungefär samma kvalité som det fett som bildas i våra kroppar när vi överäter kolhydrater. Så jag tycker nog att man ska tänka till lite innan man använder ordet ”naturlig” i näringssammanhang.

2 kommentarer:

  1. Om smör funnits på stenåldern så torde man ha ätit det. Smör är väl mer naturligt (sic!), nyttigare än margarin, eller vad menar du att man ska äta för fett?

    SvaraRadera
  2. Jag menar att oraffinerat är bäst. Vare sig margarin eller smör är det tillskillnad från fet fisk avokado, nötter, oliver, etc...

    SvaraRadera