söndag 8 mars 2009

På väg hem från Örebro!

I skrivande stund sitter jag i bilen på väg hem till Stockholm (som passagerare alltså!). Många bra frågor har jag fått under helgen. En fråga, eller snarare påstående, som återkom under mässan var att protein inte skulle vara bra för formen eftersom det kan omvandlas till socker i kroppen. Det kan vid en första anblick verka som att detta inte är någon bra egenskap.
Omvandlingen kallas för glukoneogenes och sker framför allt i levern. Ju mer protein man äter desto mer protein omvandlas till socker.
Metformin är läkemedel som man har behandlade typ II-diabetiker med. Läkemedlet blockerar omvandlingen till socker, vilket minskar diabetikerns förhöjda blodsockervärden. Detta fenomen har lett till att vissa tror att protein ökar risken för diabetes. I praktiken verkar dock protein motverka diabetes genom att det mättar bra och därmed minskar risken för överätning. En del av den mättande effekten beror på att protein omvandlas till socker i lagom takt och portioneras ut i blodet. Därför kan man säga att protein faktiskt är blodsockerutjämnande.
En intressant detalj är att även fett kan bilda socker. Åtminstone i viss utsträckning. Fett består av triglycerider som i sin tur är uppbyggda av fettsyror och glycerol. Det är glycerol-delen som kan bli socker. Min slutsats är att argumentet ”protein är en indirekt sockerkälla” inte håller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar