tisdag 29 april 2014

Undvik lättprodukter och ät det som växer ovan jord?



Alla har vi hört olika typer av tips eller regler för hur man ska äta för att uppnå optimal hälsa och form:

Undvik lättprodukter!

Ät bara det som växer ovan jord!

I ovanstående påståenden ligger onekligen en del sanning, men som vanligt är det vanskligt att vara kategorisk och generalisera. Syftet med att undvika lättprodukter är förstås att man är rädd för tillsatser, som bland annat socker. Tillsatt socker är förstås inte bra och även andra tillsatser kan vara problematiska. Tillsatser (utom socker) är inte det stora hälsoproblemet. Tillsatser är för mig en markör som talar om att livsmedlet är industriellt processat. Då hjälper det tyvärr inte att välja bort lättprodukter då mycket innehåller massor med tillsatser och är industriellt processat utan att för den sakens skull ha epitetet ”lätt” framför sig. Det finns även exempel på lättprodukter som inte är mer processade än ”originalprodukten”. Exempel på sådana lättprodukter är lättmjölk och lättkesella. Lätt crème fraiche är dock en helt annan historia. Läs på förpackningen om det är en produkt som du äter regelbundet. Äter du livsmedlet sällan spelar det ingen roll!

Hur är det med grödor ovan jord då? Syftet här är att man ska minska intaget av raffinerade kolhydrater, men frågan är om man verkligen kan vara så kategorisk? Gröna ärtor växer ovan jord, men innehåller lika mycket, eller till och med något mer kolhydrater än rödbetor. Kan man verkligen jämföra potatis med pasta? Ett halvt kilo potatis motsvarar 120 gram pasta med avseende på kolhydratinnehåll. Då får man betänka att potatisen växer under jord och pasta görs ju som bekant från vete som växer ovan jord. Listan kan fyllas på med hur många exempel som helst, men det viktiga när det gäller kolhydrater är att välja så oraffinerade källor som möjligt. Det är till exempel stor skillnad mellan kokt fullkornsbulgur och vitt, luftigt matbröd som ju båda faktiskt är tillverkade av ungefär samma råvara.

Slutsatsen blir: välj oraffinerat och läs på innehållsdeklarationen på de produkter du äter ofta!

 

5 kommentarer:

  1. Vill ställa en kompletteringsfråga angående påståendet "ät det som växer ovan jord"
    Är det nu samma sak som "undvik det som växer under jord" och i så fall varför det.
    Exempel som man kan tolka din text:
    Man ska minska intaget av raffinerade produkter, helt OK. Men sedan jämföra potatis, som i min värld är en helt oraffinerad produkt med pasta som i min värld är en raffinerad produkt. Här kan man tolka texten att pastan är bättre än den oraffinerade potatisen.
    Vad är det för fel på rödbetor, palsternacka eller morötter. Rotfrukter är oftast helt oraffinerade och alldeles utmärkt föda som vi människor har livnärt oss på sedan urminnes tider. Utan den födan hade vi förmodligen inte funnits
    till sist kan tilläggas att jag inte är en förespråkare av "stenålderskost" bara en allt igenom allsidig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra synpunkt! Jag håller med dig till 100%. Potatis är bra mat så länge man inte friterar den förstås! Även andra rotsaker är bra mat. Tack för påpekandet!

      Radera
  2. Hur är det möjligt att så fatalt missuppfatta en text?

    SvaraRadera
  3. Är inte texten tillräckligt tydlig så är allt möjligt.
    Raden :
    "Ät bara det som växer ovan jord"
    Är för mig glasklar och omöjlig att missuppfatta om den inte är skriven i ren ironi.
    Det är den textraden som jag vill veta varför det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Påståendet är "ät bara det som växer ovan jord" är inte mitt, utan sånt som vi får höra till daglig dags! Uttryckte mig kanske otydligt där!

      Radera