torsdag 6 mars 2014

Kött lika farligt som rökning?

I dagens Aftonbladet kan man läsa om att kött är lika farligt som att röka. Bakom påståendet står Valter Longo som bland annat gjort sig känd för att förespråka 5:2-dieten. Har han rätt? Enligt mig har han vissa poänger när han säger att en överdriven köttkonsumtion kan leda till ohälsa. WHO har sedan länge slagit fast att en hög köttkonsumtion ökar risken för tjock- och ändtarmscancer som är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige idag. Därför är det sannolikt klokt att hålla nere sitt köttintag, om inte annat ur miljö- och etikperspektiv.

Tyvärr genereliseras det grovt och många likställer kött med protein, vilket är direkt vetenskapligt felaktigt. Även om kött innehåller protein innehåller det så mycket annat som kan påverka risken. Den starkaste kandidaten för ökad cancerrisk är myoglobin, det röda färgämnet i kött.

Om jag tolkar Valter Longo rätt borde hans budskap innebära att proteinintaget ska hållas nere. Men vad händer då med intaget av kolhydrater och fett? Sannolikt ökar dessa och just kombinationen av de två är ökänt aptitstimulerande. Ökar energiintaget får man ingen minskning av alla de tillväxthormoner som Valter är så rädd för.

Det känns som Valter har en lång bit kvar innan han hittar en fungerande helhetslösning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar