tisdag 16 februari 2010

Vin är bättre än motion?

Nu är Fredrik Nyström i farten igen och den här gången är vin bättre än motion. I studien fick försökspersoner dricka rött vin under tre månader. Männen i studien drack 3 dl (!) per dag och kvinnorna 1,5 dl. Resultaten visade att de skadliga blodfetterna gick ner samtidigt som varken levervärden eller blodtryck påverkades negativt. Dessutom förändras inte kroppsvikten under studiens gång. Det låter som intressanta resultat och bekräftar delvis det vi redan vet om rött vin. Goda nyheter för en rödvinsälskare som jag! :-)
Jag är dock lite skeptisk mot Nyström eftersom det verkar som han ofta kallar in media innan han vet att datakvalitén uppfyller kriterierna för att publiceras. Dessutom är tre månader en kort tid och leverförfettning (som ger dåliga levervärden) är en effekt som ackmuleras över tid.

Förra gången uppfann han hjulet igen genom att visa att överätning ger leverförfettning och lägre blodfetter (den senare effekten är dock övergående i takt med att insulinkänsligheten försämras). Denna undersökning publicerades aldrig. Jag undrar varför? Var den inte tillräckligt bra för att kvala in i en vetenskaplig tidskrift? Fanns det metodfel? Om det är så måste vi helt bortse från dessa resultat. Tyvärr har dock allmänheten redan fått det presenterat som vetenskapliga rön…

Hoppas han får denna undersökning publicerad så att vi kan ta resultaten på allvar! Vin är gott och nyttigt i måttlig konsumtion, men baksidan är ju förstås alkoholmissbruk. Tror själv att jag skulle ha svårt att konsumera 3 dl varje utan att bli beroende!

Lite inspiration
Jag vill gärna dela med mig av en av mina förebilder. Låt er inspireras av min mentor Jason Becker (har aldrig träffat honom, men det känns som om jag känner honom genom hans musik). I Jason ser man en person med en enorm inre styrka och positivism. Dessutom är en han fantastisk musiker: http://www.youtube.com/watch?v=tYIZP1hrfZI. Jason har lidit av ALS i sedan 19 års ålder, dvs i över 20 år dags dato!

På väg hem från Malmö!
I skrivande stund är jag på väg hem från Malmö där vi håller kurs. Som vanligt är det ett underbart gäng. Jag längtar redan tillbaka till er!


måndag 1 februari 2010

Är smör mer naturligt än quorn?

Frågan är högst aktuell. Trenden idag är att alla så kallade naturliga produkter är bra och de processade är dåliga. Generellt är de nog så, men i debattens hetta verkar "naturligt"-förespråkarna glömt bort att vi har en massa livsmedel som är superprocessade, men som av någon anledning inte räknas som behandlade. Exempel på sådana är bröd och smör.

Bröd är säd som har processats genom att en större eller mindre del av skalet har tagits bort. Sedan har det pulveriserats och därmed exponeras en massa näringsämnen för luft och som förstörs. Vi nöjer oss inte med detta utan vi jäser det med svampar och tillsätter "tillsatser" som smakförhöjande natriumklorid m.m. Därefter skållar vi det i ugnen på flera hundra grader tills dess en skorpa bestående av förstörda aminosyror och kolhydrater bildas. Många nöjer sig inte med denna hårdhänta behandling utan misshandlar sedan brödet även i en brödrost.

Quorn är förstås en processad produkt, men innehållet är knappast upprörande: svampprotein, vatten, äggvita och maltextrakt av korn. Dessutom innehåller det en hel del fibrer. På Äkta Vara hittar mana en betydligt mer negativ beskrivning av quorn: http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=28797.

Visst, en processad produkt, men exempelvis smör skulle man kunna beskriva på detta sätt:

"Någon mer onaturlig människomat än smör är det svårt att förställa sig. De flesta skulle nog väja för att smaka grannfruns bröstmjölk, men här lurar den lömska industrin oss att äta en kraftigt processad produkt tillverkad av bröstmjölk från en annan art! Vid den första processningen av bröstmjölken koncentreras fettet (bla transfettsyror) och naturliga ämnen som vatten och protein (en stor del iaf) tas bort. Fettkoncentratet (grädde) värmebehandlas sedan för att inte direkt orsaka akuta förgiftningar av konsumenten och för att slutprodukten ska få rätt hårdhet och struktur. Fettet kyls sedan ner för att bilda onaturliga så kallade betaprim-kristaller (bildas inte naturligt). Fettet värms och kyls av upprepade gånger under processningen. Fettkoncentratet bearbetas sedan till små kulor som sedan tvättas av med kemikalier. Det bildade smöret utsätts sedan för vakuumbehandling för att på ett onaturligt sätt tvinga ut resterande naturligt vatten. Sedan tillsätts mikroorganismer (eller ännu vanligare: syra som ska ge samma smak) och det smakförhöjande ämnet natriumklorid."

Är detta verkligen mer naturligt än quorn?

Idag var det fortsättning på en årets första Kostrådgivarutbildning. Här är ett foto på gruppen: