måndag 1 februari 2010

Är smör mer naturligt än quorn?

Frågan är högst aktuell. Trenden idag är att alla så kallade naturliga produkter är bra och de processade är dåliga. Generellt är de nog så, men i debattens hetta verkar "naturligt"-förespråkarna glömt bort att vi har en massa livsmedel som är superprocessade, men som av någon anledning inte räknas som behandlade. Exempel på sådana är bröd och smör.

Bröd är säd som har processats genom att en större eller mindre del av skalet har tagits bort. Sedan har det pulveriserats och därmed exponeras en massa näringsämnen för luft och som förstörs. Vi nöjer oss inte med detta utan vi jäser det med svampar och tillsätter "tillsatser" som smakförhöjande natriumklorid m.m. Därefter skållar vi det i ugnen på flera hundra grader tills dess en skorpa bestående av förstörda aminosyror och kolhydrater bildas. Många nöjer sig inte med denna hårdhänta behandling utan misshandlar sedan brödet även i en brödrost.

Quorn är förstås en processad produkt, men innehållet är knappast upprörande: svampprotein, vatten, äggvita och maltextrakt av korn. Dessutom innehåller det en hel del fibrer. På Äkta Vara hittar mana en betydligt mer negativ beskrivning av quorn: http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=28797.

Visst, en processad produkt, men exempelvis smör skulle man kunna beskriva på detta sätt:

"Någon mer onaturlig människomat än smör är det svårt att förställa sig. De flesta skulle nog väja för att smaka grannfruns bröstmjölk, men här lurar den lömska industrin oss att äta en kraftigt processad produkt tillverkad av bröstmjölk från en annan art! Vid den första processningen av bröstmjölken koncentreras fettet (bla transfettsyror) och naturliga ämnen som vatten och protein (en stor del iaf) tas bort. Fettkoncentratet (grädde) värmebehandlas sedan för att inte direkt orsaka akuta förgiftningar av konsumenten och för att slutprodukten ska få rätt hårdhet och struktur. Fettet kyls sedan ner för att bilda onaturliga så kallade betaprim-kristaller (bildas inte naturligt). Fettet värms och kyls av upprepade gånger under processningen. Fettkoncentratet bearbetas sedan till små kulor som sedan tvättas av med kemikalier. Det bildade smöret utsätts sedan för vakuumbehandling för att på ett onaturligt sätt tvinga ut resterande naturligt vatten. Sedan tillsätts mikroorganismer (eller ännu vanligare: syra som ska ge samma smak) och det smakförhöjande ämnet natriumklorid."

Är detta verkligen mer naturligt än quorn?

Idag var det fortsättning på en årets första Kostrådgivarutbildning. Här är ett foto på gruppen:

15 kommentarer:

  1. Mycket bra och tänkvärt inlägg!
    /Henrik

    SvaraRadera
  2. Tack för berömmet Henrik!

    /martin

    SvaraRadera
  3. Smör låter verkligen äckligt, men jag, som kommer från landet, har sett smör göras på ett ganska mycket enklare sätt än att kylas, värmas och tvättas av med kemikalier...

    SvaraRadera
  4. Majja: Visst har du rätt. Storskalig industriprocessning är inte samma sak som om man gör det själv. Och jag vill mest visa på att det mesta kan göras äckligt om man aktivt väljer att framställa det så...

    /Martin

    SvaraRadera
  5. Bra skrivet Martin! Allt ska bli så galet hysteriskt jämt.

    Förresten! Jag har efter lång tid äntligen testat Isodieten personligen och jag är imponerad. Läste boken redan veckan efter fördjupningskursen i Sthlm men sen har det inte blivit av. Sjukt lätt att följa, god "vanlig" mat som mättar bra. Förbereder nu en viktminskningskurs där jag kommer att förespråka isodieten.

    Ha det bra!
    /Sofia

    SvaraRadera
  6. Hallå Martin!
    Intressant inlägg och jag förstår precis vad du menar och håller med dig. Men jag anser att det är stor skillnad mellan smör och quorn. Nu menar jag främst småskaligare framställning (läs eko.) där man inte använder sig av sådana våldsamma metoder som nämns. Om man köper smör av god kvalitet och om man tål det anser jag att det är ett relativt naturligt livsmedel. Jag använder gärna smör :) så detta är min personliga åsikt.
    Vill också tillägga att det i dag är sååååå otrendigt att säga att man äter bröd och smör men det gör jag. Dock väljer jag helt bort smågodis, lightdrycker och annat skräp som jag vet att många (speciellt kvinnor) äter utan att blinka men de äter inte bröd. Skumt.
    Ha det gott.

    SvaraRadera
  7. Hej,undrar vad du har för annonskostnader, samt besöksantal på din blogg? Hör gärna av dig om detta till: linus.norberg@starpr.se

    SvaraRadera
  8. Tack för en läsvärd och lustig text :)

    SvaraRadera
  9. Sofia: Tack för beröm! Kul att du tycker isodieten fungerar bra! Återkoppla gärna om hur det går med kursen!

    Chatrin: Ja, visst är smör gott! Steker själv i smör pga av den goda smaken det ger!

    Anonym: annonskostnader och besöksantal? Ingen aning faktiskt!:-)

    Karl-Johan: Tack för input! Man gör så gott man kan och hinner... :-)

    /Martin

    SvaraRadera
  10. Om natriumklorid är en ingrediens undrar jag varför det inte står på mitt smör.

    Grädde, salt, mjölksyrekultur. Eller är det mjölksyran som är natriumkloriden?

    SvaraRadera
  11. Haha, natriumklorid är salt, med det kemiska namnet!

    Jag är smörfrämjare, men har funderat på hur det gick till när människan för första gången kom på att man kan dricka komjölk...Tänk er killen/fruntimret som gick och ammade en ko och sen gick hem till sina kompisar och berättade hur awesone det var...
    "Hallå folk jag har hittat på en jäääävla häftig greeej va!"

    SvaraRadera
  12. Det finns en viktig skillnad mellan Quorn och smör och det är ursprunget.

    Visst processas idag vår mat på ett absurt sätt, men komjölken har dock funnits i vår diet i tusentals år. Och komjölken är ju trots allt menad för däggdjurskonsumtion.

    Quorn baserar sig på ett slags mögel (Fusarium) som återfinns i jord och vid vattenskador i hus, och har ALDRIG funnits naturligt i människans kost förrän på 70-talet när vetenskapsmän försökte hitta ett billigt sätt att producera protein för en växande världsbefolkning.

    Att Quorn dessutom processas hårt och ger många människor allergiska reaktioner (från magknip till potentiellt dödlig allergisk chock) gör inte saken bättre.

    SvaraRadera
  13. Tack för intressant upplysning !
    Försöker hitta om jag som har gikt kan äta Quorn ...men förstår att det är inte det bästa jag kan välja !Det finns olika uppgifter vad man kan äta på olika sajter ...blir en aning villrådig.
    Tack ändå och så bra med din blogg !
    Fortsatt Lycka Till !

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  15. @Tobias Bergström

    ”…potentiellt dödlig allergisk chock”

    Det kan man även få av nötter om man är nötalergiker, så känns lite märkligt att beskylla Qourn för det. Visst ska man vara skeptisk och ifrågasätta, men gärna inte dra förhastade slutsatser.

    (Jag är alltså inte samma martin som bloggförfattaren. Martin – ett alldeles för vanligt namn).

    SvaraRadera