tisdag 17 augusti 2010

Feta mjölkprodukter skyddar mot hjärtsjukdomar?

I en ny studie publicerade i Amercian Journal of Clincal Nutrition (http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/92/1/194) undersökte man om det fanns någon samband mellan markörer för konsumtion av mejerifett och risken för att utveckla en hjärtinfarkt. Resultatet visade intag av mejerifett var kopplat till en lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar, särskilt hos kvinnor. Sambandet var svagt, men om man tittade på syrade mjölkprodukter var skyddseffekten intressant. Ska man tolka detta som att mejerifetter har en undergörande effekt på våra blodkärl? Och att man allra helst skulle smörja in kärlen med en rejäl klick smör varje dag? Personligen tror jag inte det av flera anledningar. Den främsta är att sambandet var som mest starkt för syrade mejerprodukter, vilka är en viktig källa för probiotika, så kallade goda bakterier. Andra skäl är att mejerifetter också är en markör för generell konsumtion av mejeriprodukter vilka bland annat är bra källor för kalcium, magnesium och kalium vilka alla kan ha positiva effekter på blodtrycket. Äter man inte feta mjölkprodukter kanske man sätter i sig mer snabba kolhydrater vilket förstås inte är någon hälsokur för hjärtat. Men fet mjölk är nog alltid bättre än processade kolhydrater (tror jag) och vill man vara rädd för livsmedel bör man inte välja feta mejerier som sitt förstahandsval.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar