torsdag 19 november 2009

Äkta vara?

Häromdagen såg jag att den nya märkningen ”Äkta vara” diskuterades på TV-programmet Plus. Syftet med märkningen påstås vara att underlätta för konsumenten att välja bra med utan tillsatser. Tja, det låter väl bra eftersom man många gånger använder tillsatser för att lura i konsumenten matvaror som de annars inte skulle äta. Tillsatsernas uppgift är ofta att förbättra smak, konsistens, hållbarhet och färg.

De flesta tillsatser utgör inga hälsorisker, men det finns en del som verkligen är problematiska. Bland dessa tycker jag nitrit (giftig tillsats som ska motverka tillväxt av bakterier), azofärgämnen (kopplats till bl. a. allergier) och glutamat (används i livsmedel av tvivelaktig kvalité för att dessa ska smaka bättre) är de värsta.

Det finns också tillsatser som har positiva hälsoeffekter, till exempel vissa konsistensgivare och färgämnen (vitamin B2 och kalcium). ”Äkta vara” utesluter alltså även dessa tillsatser. Märkligt nog tillåter den en hel del saker med tvivelaktiga hälsoeffekter. Bland annat har produkter sötade med raffinerat fruktsockerkoncentrat fått märkningen och destruktiva tillagningsprocesser som fritering, rökning, saltning, stekning och värmebehandlingar är tydligen helt okej.

Visst, det kan finnas en poäng med att märka ut livsmedel utan tillsatser, bland annat för att uppmärksamma den extremt utbredda användning av dessa. Tyvärr tolkar många konsumenter märkningen som att livsmedlet automatiskt är nyttigt och att man inte behöver läsa så noga på förpackningen om den är märkt med ”Äkta vara” (enligt några röster från konsumenter som hördes i inslaget).

Min slutsats är att ”Äkta vara” är en väldigt vilseledande märkning. Mer om detta kan du läsa på www.aktavara.org. Personerna bakom finns här http://www.aktavara.org/Pages.aspx?r_id=26824

Kanske är huvudsyftet med märkningen att hålla liv i vissa hemliga kockar? Vad tror ni?

Idag är jag på kurs i Växjö:

3 kommentarer:

  1. Det handlar alltid om att marknadsföra sin egen verksamhet och stärka sitt eget varunamn och detta är ju inget undantag. Faran med detta blir när okunniga människor får en onyanserad information. Ordet E-nummer klingar ju i dag väldigt illa och visst är det bra att trenden går mot naturlig mat men precis som du säger så finns det kemiska betäckningar på allt. Till och med Betakaroten har ju ett E-nummer om det ingår i en produkt. Så fort en enskild aktör gör på detta sätt sprids det via media och genom det stärker man dennes varumärke. Synd att informationen blir snäv även om tanken är god.

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Bra blogg du har som jag följer. Jag skriver och föreläser också om mat. Möjligen kan vi göra något ihop någon dag då vi skulle kompletera varandra?

    Cheers Joakim

    SvaraRadera
  3. Tack för de fina orden om bloggen Joakim! Önskar bara att jag uppdaterade den lite oftare. Låter som en kul idé! Kom med förslag bara!

    SvaraRadera