söndag 17 februari 2013

Multivitamin gör dig inte friskare!



Eller åtminstone inte mindre död. Multivitaminpreparat är populära tillskott, men hur nyttiga är de? Syftet med är att de ska säkerställa att man får i sig en dagsdos av alla vitaminer som som kroppen behöver. Det är förstås bra när det gäller vitaminer som vi lätt får brist, som vitamin D. Men en del vitaminer har vi inte brist på och överskott kan i många fall leda till negativa hälsoeffekter. I en ny så kallad meta-analys undersökte man utfallet av 21 olika undersökningar på mulitvitaminpreparat. Sammanlagt inkluderades över 90 000 individer. Resultaten visade inte på några positiva effekter för dödlighet i vare sig cancer eller hjärt- och kärlsjukdomar.

Idag har jag varit i Oslo och pratat hjärt- och kärlsjukdomar med min härliga norska kostrådgivargrupp:

4 kommentarer:

  1. Hejsan Martin!

    Jag utgår från att det är tillskott som undersökningen gäller. Finns det några undersökningar på syntetiska vitaminer vs naturliga vitaminer och dess nytta?

    SvaraRadera
  2. Hej! Bra fråga! Utgår ifrån att det var en blandning, men renframställda preparat. Om du menar extrakt av olika slag så tror jag de har en bättre effekt.

    Mvh
    Martin Brunnberg

    SvaraRadera
  3. Hej, finns det några bra källor till detta påstående? "överskott kan i många fall leda till negativa hälsoeffekter".

    SvaraRadera
  4. Hej
    Träffade er i helgen på mässan. Väldigt kul och spännande kommer ev gå er kostrådgivareutbildning nästa år i Stockholm. Undrar lite kring detta inlägg. Antar att de som var med i studien har ätit olika typer/märken av kosttillskott som kan ha påverkat resultaten. Många märken (kosttillskott som importeras från Asien & Indien) gör ju inte de nogranna kvalitetskontrollerna för att kontrollera varje ingrediens och slutprodukten vilket innebär att det aktiva ämnen då nästan är helt borta och inte ge bra reslutat. Undrar också vilka doseringar som använts i studien RDI (Rekommenderat Dagligt Intag) eller ODI (Optimalt Dagligt Intag) Det är ju den sista som studier visa är de nivåer vi behöver för att förebygga sjukdomar. Om studien gjordes på RDI kan det ju inte heller gett bra resultat då de nivåerna är väldigt låga...MVH Sara Forslund Näringsrådgivare på Vitaminbutiken.com

    SvaraRadera