måndag 18 juni 2012

Mjölkmage

Många som lider av magbesvär mår bättre av att utesluta mjölkprodukter ur sin kost. Magproblem orsakade av mjölk tros ofta bero på laktosintolerans, dvs att man inte bryter ner mjölksockret på rätt sätt. Trots det reagerar många känsliga personer på mejerier som är laktosfria. För en del kan det handla om att man reagerar på själva mjölkproteinet och då hjälper inte laktosfri kost. På senare tid har en ny hypotes växt fram och då handlar det inte om proteinet utan om mejerifetterna. Ett högt intag av mejerifetter påverkar vår bakterieflora i magen negativt och detta har kopplats samman med allt ifrån IBS-besvär till den inflammatoriska tarmsjukdomen ulcerös kolit. I teorin skulle detta även kunna öka risken för att utveckla tarmcancer. Har du besvär med magen är det alltså en god idé att prova med att utesluta mjölk ur din kost, åtminstone ett par veckor för att se om besvären lättas.

6 kommentarer:

  1. Intressant! Jag reagerar mest på socker, men mår bra av tex mager yoghurt, mager ost, fullkorn, frukt, grönt, bra fetter, fågel och fisk. Har du tips på hur man kan tacka nej till fika och efterrätter på ett bra sätt? Vill inte äta sötsaker alls? Jag äter bra och riktig mat annars. Tränar ca 2-4 gånger/vecka, normalvikt. Kan mycket om kost och njuter inte av sötsaker. Men tycker inte om kommentarer om varför man tackar nej. Är det så ovanligt att personer inte äter sötsaker?. Känner mig ensam om att vilja undvika socker. Glad midsommar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Får du ont i magen av socker? Mkt ovanligt, men de finns de som inte bryter ner sackaros på rätt sätt. Låter mer som att fettet är problemet. Känner igen problemet med att det är svårt att tacka nej när man blir bjuden. Jag brukar tänka att det snarare är den som trugar som ska skämmas.

      Radera
  2. Hej Martin!

    Klokt inlägg, jag är gift med en mjölkmagsman och har en mjölkmagsdotter - ingen av dem är heller så förtjust i godis och sötsaker. Det kan komma både det ena och det andra som luktar svinstia om det slarvas med laktosen hemma hos oss... Inget för den klenmagade att skura upp direkt!

    Tack för senast! Sen vi sågs har jag inte kunna få ner en enda geleråtta! Hoppas att du också fyller 40 snart så att det blir en till fest!

    Vi ses! Maria

    SvaraRadera
  3. Jag undrar om du kommer att skriva något inlägg om tarmens rörelser och hur vi människor kan få en mer regelbunden och jämn avföring? Jag har hört sägas att den som äter rödbetor rensar sin tarm och raskt går ner i vikt då gamla beläggningar följer med rödbetan ut den naturliga vägen. Stämmer det att viss mat rensar ur tarmarna och att en kladdig avföring kan vara farlig då den klibbar fast och orsakar besvär? Tacksam för en inlägg om detta ur näringsfysiologisk synpunkt. Har saknat detta på din blogg. Skulle även vilja ha tips på hur en tarmsköljning kan ordnas själv i hemmet med redskap som finns till hands hemma hos gemene man.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, finns inga beläggningar i tarmväggen. Man ska inte betrakta tarmar som avloppsrör. Jag rekommenderar inte tarmsköljning. Bättre i så fall att påverka tarmen från andra hållet. Ät pro- och prebiotika!

      Radera