tisdag 30 november 2010

Föreläsning med Eva Rusz

Idag hade vi KBT-föreläsning med Eva Rusz på vår fördjupningskurs för Kostrådgivare. Alltid lika inspirerande att lyssna på henne!

måndag 29 november 2010

Isodieten bäst för att hålla vikten?

Alla skryter på sin vattvälling och nu blir jag tvungen att skryta på min. I en ny studie på viktminskning undersökte man vilken sammansättning på kosten som fungerade bäst för att hålla vikten efter en viktnedgång. Studien undersökte effekterna av fyra olika kostsammansättningar med högt eller lågt proteininnehåll kombinerat med högt eller lågt glykemiskt index. Resultaten visade att lågt proteinintag och högt GI ökade risken för viktökning. Den bästa kosten var den proteinrika med lågt glykemiskt index, dvs hörnstenarna i isodieten.

Idag har vi föreläsning om stress på vår steg-2-utbildning för Kostrådgivare. Föreläsare är Petra Lundström:


söndag 21 november 2010

Större risk att dö för dem som äter lågkolhydratkost baserad på animalier?

Kolhydraternas farlighet/nyttighet är ett ständigt trätoämne och det finns flera nya studier som visar olika resultat. En ny japansk studie (http://www.ajcn.org/content/early/2010/08/04/ajcn.2009.29146.abstract) visade skyddseffekter av att öka intaget av mättade fetter (här har man inte skiljt på olika sorters mättade fetter). Japaner har ett generellt lågt intag av fett och ett ökat intag av mättat fett var här en markör för ett minskat intag av kolhydrater. Den japanska studien går i så fall i linje med en annan stor studie som visade att mättat fett var bättre än högglykemiska kolhydrater (http://www.ajcn.org/content/91/6/1764.abstract). I den senare studien verkade kolhydrater med medelhögt GI ha samma riskeffekter som mättat fett och låg-glykemiska kolhydrater verkade (dock ej signifikant) ha skyddseffekter jämfört med mättat fett.
En tredje studie jämförde dödlighet mellan lågkolhydratkost baserad på animalier jämfört med vegetabilier (http://www.annals.org/content/153/5/289.abstract?sid=76ddab69-cdd6-437a-bd76-e51fb3482b96). Studien visade att en ökad dödlighet för dem som åt kost baserad på animalier och en minskad dödlighet för dem som åt en mer vegetabiliebaserad variant.

Kanske lagom är bäst ändå?

I veckan har jag haft utbildning och då med en fantastisk grupp steg-2:are:

tisdag 16 november 2010

Allt för hälsan i Stockholm!

I helgen gick Sveriges största hälsamässa av stapeln och det var lika intensivt och roligt som vanligt. Under helgen hade jag många trevliga pratstunder och särskilt roligt var det att hälsa på er som har gått våra utbildningar. Väldigt kul att höra att så många är aktiva inom kostområdet!

Jag passade på att fota hälsokocken Jacob Wismar i full action:Jacob passade på att "hämnas" på mig från scen genom att presenterade mig för publiken som han dessutom fick att applådera för mig. Galet och kul!

Blossom hade mycket folk kring sin monter och intresset var stort kring hennes nya tidning: