söndag 21 november 2010

Större risk att dö för dem som äter lågkolhydratkost baserad på animalier?

Kolhydraternas farlighet/nyttighet är ett ständigt trätoämne och det finns flera nya studier som visar olika resultat. En ny japansk studie (http://www.ajcn.org/content/early/2010/08/04/ajcn.2009.29146.abstract) visade skyddseffekter av att öka intaget av mättade fetter (här har man inte skiljt på olika sorters mättade fetter). Japaner har ett generellt lågt intag av fett och ett ökat intag av mättat fett var här en markör för ett minskat intag av kolhydrater. Den japanska studien går i så fall i linje med en annan stor studie som visade att mättat fett var bättre än högglykemiska kolhydrater (http://www.ajcn.org/content/91/6/1764.abstract). I den senare studien verkade kolhydrater med medelhögt GI ha samma riskeffekter som mättat fett och låg-glykemiska kolhydrater verkade (dock ej signifikant) ha skyddseffekter jämfört med mättat fett.
En tredje studie jämförde dödlighet mellan lågkolhydratkost baserad på animalier jämfört med vegetabilier (http://www.annals.org/content/153/5/289.abstract?sid=76ddab69-cdd6-437a-bd76-e51fb3482b96). Studien visade att en ökad dödlighet för dem som åt kost baserad på animalier och en minskad dödlighet för dem som åt en mer vegetabiliebaserad variant.

Kanske lagom är bäst ändå?

I veckan har jag haft utbildning och då med en fantastisk grupp steg-2:are:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar