onsdag 14 september 2011

Stroke av rött kött?

I en nyligen publicerad studie på 40.000 svenska såg man att konsumtion av rött kött var kopplat till en ökade risk för stroke. Värt att notera var att kopplingen inte gällde färskt kött utan bara processat kött (bacon, korv och charkuterier). Läs mer på: http://www.ajcn.org/content/94/2/417.abstract

Personligen tycker jag att man inte ska överäta kött, detta av flera orsaker. En hög konsumtion har kopplats till en ökad risk för vissa cancerformer och kan påverka sjukdomar som reumatism och inflammatoriska tarmsjukdomar negativt. Ovanpå det har vi förstås frågor som rör miljö och etik.

Kött är förstås inte bara negativt för hälsan då det mättar bra per kalori och är därför intressant i viktminskningssammanhang. Dessutom är det en bra källa för olika näringsämnen, som t. ex. järn.

Jag tycker dock att det är viktigt att man framhåller alla kända hälsoaspekter på ett livsmedel istället för att ensidigt lyfta fram för- eller nackdelar så att det ska passa ihop med någon populär kost-religion. Konsumerar man rött i rimliga mängder (80-130 gram) finns det dock få negativa hälsoeffekter.

I veckan har det varit kostrådgivarutbildning i Göteborg: