onsdag 29 september 2010

Himalayasalt, workshops och mässa Lidköping!

Först av allt måste jag göra upp en gång för alla med Himalayasalt. På senare tid har jag fått frågor angående en relativt ny produkt kallad Himalayasalt. Eftersom jag inte har haft 100% koll på vad detta är har jag inte tagit ställning vare sig för eller emot det. För en tid sedan gjorde jag en research om produkten och det jag fann var hårresande. Himalayasalt marknadsförs som ett nyttigt salt som inte har några negativa effekter på blodtryck, vilket vanliga salt kan ha på känsliga individer.

Det har sedan länge funnits bordsalter som har ett högt innehåll av kalium som neutraliserar eventuella blodtryckshöjande effekter av saltet. Men innehåller Himalayasalt kalium? Gör det så är mängderna försvinnande små då saltets ”salthalt” är ca 97%, dvs precis i nivå med vanligt bordsalt.

Himalayasalt ska även ha andra smått mirakulösa hälsoeffekter, vilka inte kan bekräftas med vetenskapliga studier eller ens faktamässigt underbyggda resonemang eller teorier. Bland annat ska saltet innehålla samtliga grundämnen, vilket i praktiken skulle vara farligt (ex. uran, plutonium), men lyckligtvis omöjligt (lättflyktiga ädelgaser, t. ex argon) att åstadkomma i verkligheten.

Saltet sägs också innehålla så kallade biofotoner. Fotoner är ljuspartiklar (som alltså färdas med ljusets hastighet) och biofotoner är sådana ljuspartiklar som bildas i organismer, t. ex. i djuphavsfiskar. Kan man stänga in fotoner i saltkristaller? Svaret är förstås nej!

Dessutom verkar inte Himalayasaltet komma från Himalaya utan från saltgruvor i Pakistan där man bryter orent salt, sådant som bl. a. används till vägsalt. Bluff!

Mer om denna bluff går att läsa exempelvis i denna blogg: http://home.student.uu.se/maer5745/2007/04/himalayasalt-mirakelmat-eller-bluff.html

I veckan som varit har det varit workshoppar för dem som har gått våra utbildningar och nu till helgen är det hälsomässa i Lidköping. Välkommen om du har vägarna förbi!

Bilder från workshopparna: