torsdag 19 november 2009

Äkta vara?

Häromdagen såg jag att den nya märkningen ”Äkta vara” diskuterades på TV-programmet Plus. Syftet med märkningen påstås vara att underlätta för konsumenten att välja bra med utan tillsatser. Tja, det låter väl bra eftersom man många gånger använder tillsatser för att lura i konsumenten matvaror som de annars inte skulle äta. Tillsatsernas uppgift är ofta att förbättra smak, konsistens, hållbarhet och färg.

De flesta tillsatser utgör inga hälsorisker, men det finns en del som verkligen är problematiska. Bland dessa tycker jag nitrit (giftig tillsats som ska motverka tillväxt av bakterier), azofärgämnen (kopplats till bl. a. allergier) och glutamat (används i livsmedel av tvivelaktig kvalité för att dessa ska smaka bättre) är de värsta.

Det finns också tillsatser som har positiva hälsoeffekter, till exempel vissa konsistensgivare och färgämnen (vitamin B2 och kalcium). ”Äkta vara” utesluter alltså även dessa tillsatser. Märkligt nog tillåter den en hel del saker med tvivelaktiga hälsoeffekter. Bland annat har produkter sötade med raffinerat fruktsockerkoncentrat fått märkningen och destruktiva tillagningsprocesser som fritering, rökning, saltning, stekning och värmebehandlingar är tydligen helt okej.

Visst, det kan finnas en poäng med att märka ut livsmedel utan tillsatser, bland annat för att uppmärksamma den extremt utbredda användning av dessa. Tyvärr tolkar många konsumenter märkningen som att livsmedlet automatiskt är nyttigt och att man inte behöver läsa så noga på förpackningen om den är märkt med ”Äkta vara” (enligt några röster från konsumenter som hördes i inslaget).

Min slutsats är att ”Äkta vara” är en väldigt vilseledande märkning. Mer om detta kan du läsa på www.aktavara.org. Personerna bakom finns här http://www.aktavara.org/Pages.aspx?r_id=26824

Kanske är huvudsyftet med märkningen att hålla liv i vissa hemliga kockar? Vad tror ni?

Idag är jag på kurs i Växjö: