torsdag 28 maj 2009

Tillbaka till Malmö!

Efter en lördag i hos Axelsons i Oslo blev det dags för ett besök på Axelsons i Stockholm för en eftermiddagsföreläsning. Sedan bar det vidare till Malmö på måndagsmorgonen för sista delen på en Kostrådgivarutbildning. Idag, torsdag, står jag på Skåne-mässan. För mig är det premiär och enligt vad jag har hört från andra utställare brukar det vara mindre folk på torsdagarna, men jag tycker redan att det är mycket folk och klockan är bara 1300!

lördag 23 maj 2009

Axelsons i Oslo

Igår begav jag mig av till Oslo. Eftersom det var en klämdag igår var flygplatsen nästintill helt tom. Personalen i tax-free shopparna hade nog svårt att få tiden att gå:



Idag har jag haft föreläsning för Friskvernskonsulenterna i Oslo. Spännande och inspirerande och så får jag ju tillfälle att öva min norska :-). Dessutom avnjöt jag en underbar lunch på uteservering invid domkyrkan.

Vi diskuterade norsk matkultur och deras i stort sett totala frånvaro av lunchmatskultur. Mycket mackor blir det i Norge... Som plåster på såren måste jag visa en bild från en av de fräschaste flygplatsserveringar jag har sett:

Rom av olika sorter, kungskrabbar, räkor och kräftor. Mums!





måndag 18 maj 2009

Ny vecka!

Otroligt skönt att våren äntligen är här ordentligt. Under veckan som gick hade jag nöjet att ha utbildning. Tyvärr fick inte alla plats på bilden, men här syns några:

I helgen ska jag åka till Oslo för en föreläsning åt Axlesons Gymnastiska Institut. Nu får man slipa lite på norskan!

fredag 8 maj 2009

På väg hem från Malmö!

I skrivande stund sitter jag på tåget på väg hem till Stockholm. Har varit i Malmö sedan i onsdags och föreläst på Kostrådgivarutbildningen. Som vanligt var det en inspirerande gäng. På bilden syns några av deltagarna. Vill passa på och önska en trevlig helg!

onsdag 6 maj 2009

Föreläsning på "Maten i förskolan"

Nu har jag precis avslutat min föreläsning på "Maten i förskolan" som är ett två dagars konvent i Göteborg anordnat av konferensforum. Dagens ämne blev kosttrender och barn. Åhörarna var mestadels personal som arbetar med förskolemat och jag blev glad över hur många som verkligen hade ett äkta engagemang i sin matlagning. En mycket trevlig upplevelse för min del!


tisdag 5 maj 2009

Workshop i Göteborg

Ikväll har vi haft Workshop i Göteborg. Vi blev ett drygt 10-tal och hade en bra diskussion kring mat och hälsa. Här syns en del av dem som var med:

måndag 4 maj 2009

Man blir fet av frukt?!

Jag skriver förstås om det som alla i branschen häpet begapar: överläkaren Christer Enqvists märkliga utspel i DN. Christer refererar till en studie där deltagarna drack stora mängder socker av olika slag. Det socker som hade värst effekt på hälsan var fruktsocker. Detta tolkade Christer som att frukt var farligt. I analogi med detta måste ju högglykemiskt druvsocker i ren form vara nyttigt enligt Christer? I diskussionsdelen av studien i fråga säger nämligen forskarna att glukossötad dryck (25% av energiintaget) inte hade någon effekt på blodfetterna...

Att inta stora mängder flytande socker är också dåligt vad det gäller aptitkontroll - kroppen verkar inte känna av dessa kalorier på samma sätt. Det bidrar till energiöverskott och detta höjer blodfetter. Detta är inte fallet med frukt.

För mig är det lite oroväckande att en överläkare inte vet vilka slutsatser man kan dra av en studie. Det studien egentligen visade var att fruktsocker har en mer skadlig effekt druvsocker. ytterligare ett skäl till att undvika fruktsockersötade produkter (vilket unertecknad har hävdat i många år). Vet Christer verkligen inte bättre? Eller vill han provocera? Oavsett vad han vill gör han allmänheten mer förvirrad.

Här är mitt bidrag till förvirra-debatten:

Kan man bli fet av:
-frukt (Svar: ja, om man går på en LCHF-diet och kolhydraterna från frukten häver den aptithämmande ketosen. Nej, alla studier som jag har läst på fruktkonsumtion är det förknippat med lägre kroppsvikt)
-mättat fett (Svar: ja, särskilt om man kombinerar det aptitstimulerande kolhydrater. Nej, inte om man utesluter alla kolhydrater)
-hallonbåtar (Svar: ja, godis är associerat till ökad risk för övervikt. Nej, inte om man äter ett energiunderskott totalt sett)
-proteinrik mat (Svar: ja, om man är en lab-råtta. Nej, eftersom protein mättar, vilket leder till minskat energiintag)

Länkar:
Den vetenskapliga artikeln: http://www.jci.org/articles/view/37385
Artikeln i DN med CE: http://www.dn.se/opinion/debatt/livsmedelsverket-morkar-att-du-blir-fet-av-frukt-1.857034
Slv:s svar i DN: http://www.dn.se/nyheter/sverige/frukt-ar-inte-farligt-tvartom-1.857206