fredag 27 mars 2009

På mässa i Växjö!

Under helgen är vi på mässa i Växjö! Idag träffade jag två av våra kostrådgivare på mässan. Intresset för vår utbildning var glädjande stort.


Välkommen till vår monter!

torsdag 19 mars 2009

Reklam för isodieten!

Jag vill passa på att tipsa om Micke Svenssons blogg: http://mickesvensson.blogspot.com/. Han är PT på Sturebadet och eftersom vi numera delar lokal med dem kommer vi i kontakt med deras personal allt som oftast. Många har testat isodieten på sina klienter med gott resultat. Micke kom in och berättade att han hade skrivit en del om boken på sin blogg och då är man inte sen att länka till hans blogg! :-)


Här finns några länkar till två andra som skriver om isodieten:
isomama.blogspot.com
http://www.1.6miljonerklubben.com/nyheter/margareta

onsdag 18 mars 2009

Vegetarisk kost i ABC-nyheterna


Idag har ABC-nyheterna (lokal nyhetskanal i 08-träsket) varit här och intervjuat mig. Intervjun handlade om barn som väljer att äta vegetariskt. Min syn på detta är att det inte är något problem så länge man inte utesluter fisk, ägg och mejeriprodukter. För många kan det till och med vara ett hälsolyft om man ökar sitt intag av fisk och ökar variationen av grönsaker. Reportaget sänds på nu på fredag eller nästa fredag. Här är en bild på ABC-teamet:

måndag 16 mars 2009

Workshop med Kostrådgivare!

Nu är jag på väg hem efter en Workshop-träff med några av våra Kostrådgivare. På workshoparna diskuterar vi nya rön och praktiska problem med klienter. Som vanligt hade deltagarna olika bakgrund, vilket ger nya dimensioner på många av de problem vi diskuterade. Många var också intresserade av alla de nya rön och trender som ständigt poppar upp i branschen. Till ämnena som avhandlades under eftermiddagen var mättat fett, tillsatser, viktminskningsstrategier och koststrategier som påverkar inflammationer.



Är du utbildad av oss på Paulúns Näringscenter och vill gå på workshop? Då finns det två andra tillfällen under våren som du kan boka in dig på helt kostnadsfritt. Mer info fås på telefon 08-440 90 80.

/Martin på tunnelbanan

torsdag 12 mars 2009

Massor med snö Östersund!

Nu har jag varit i Östersund sedan i onsdags. Jag är här uppe för att jobba med Kostrådgivarutbildningen. Det är en härlig och frågvis grupp (som alltid J). Jag har verkligen världens bästa jobb! Här är en av alla vår underbara grupper:
En näringsfråga som Livsmedelsverket har lyft på senare tid är vår stora saltkonsumtion. På bara 40 år har vi fördubblat vårt saltintag. För mycket salt i maten är förknippat med högt blodtryck och ökad risk för cancer i magsäcken. Tyvärr är det svårt att påverka saltintaget för många eftersom används enorma mängder salt på restaurangmat och färdigmat. Industrisaltet innehåller oftast inte heller mineralet jod som är nödvändigt för sköldkörtelns funktion. Jag ser detta som ett ytterligare skäl till att skippa färdigmat och be lunchrestaurangen minska på saltet.

söndag 8 mars 2009

På väg hem från Örebro!

I skrivande stund sitter jag i bilen på väg hem till Stockholm (som passagerare alltså!). Många bra frågor har jag fått under helgen. En fråga, eller snarare påstående, som återkom under mässan var att protein inte skulle vara bra för formen eftersom det kan omvandlas till socker i kroppen. Det kan vid en första anblick verka som att detta inte är någon bra egenskap.
Omvandlingen kallas för glukoneogenes och sker framför allt i levern. Ju mer protein man äter desto mer protein omvandlas till socker.
Metformin är läkemedel som man har behandlade typ II-diabetiker med. Läkemedlet blockerar omvandlingen till socker, vilket minskar diabetikerns förhöjda blodsockervärden. Detta fenomen har lett till att vissa tror att protein ökar risken för diabetes. I praktiken verkar dock protein motverka diabetes genom att det mättar bra och därmed minskar risken för överätning. En del av den mättande effekten beror på att protein omvandlas till socker i lagom takt och portioneras ut i blodet. Därför kan man säga att protein faktiskt är blodsockerutjämnande.
En intressant detalj är att även fett kan bilda socker. Åtminstone i viss utsträckning. Fett består av triglycerider som i sin tur är uppbyggda av fettsyror och glycerol. Det är glycerol-delen som kan bli socker. Min slutsats är att argumentet ”protein är en indirekt sockerkälla” inte håller.

lördag 7 mars 2009






Dag 2 på Må Bättre-mässan i Örebro! Gårdagen var givande med många möten med nya människor. För den som har följt utvecklingen på näringsområdet är det ingen nyhet att det har var mycket prat om LCHF på nätet. Det skulle vara kul att få prata med människor som äter strikt enligt LCHF och utbyta erfarenheter med dessa. Hittills har inga LCHF:are kommit fram till vår monter.



Hoppas min önskan går i uppfyllelse under helgen!

fredag 6 mars 2009

Då var det äntligen dags att göra mitt första inlägg i min blogg. Det här med en egen blogg är idé som jag har haft ett tag och det ska verkligen bli spännande att se hur detta utvecklas. I skrivandet stund står jag i Paulúns monter (jag jobbar på Paulúns Näringscenter i Stockholm) på hälsomässan i Örebro.
Jag är lite nyfiken på Örebroarnas frågor kring näring och hälsa…

/Martin